יער ביריה - טיול מכוניות

בין עצי החורש ביער ביריה מסתתרים אתרים נפלאים הפתוחים לנסיעה של כל סוגי המכוניות, ומאפשרים הצצה אל ימי גבורה ותקומת מולדת, ימי רוח וחכמת הסוד וגם עצי פרי ויער לא שגרתיים. אורך המסלול כ-8 ק"מ וזמן הטיול משתנה מכמה שעות ועד יום שלם. המסלול אינו מעגלי והוא בנוי מנסיעה ברכב וגיחות רגליות קצרות יחסית. מתאים למשפחות וגם לטיילים בודדים.

  • המלצות לימי טיול
  • טיולי חורף
  • טיולים
לתצוגת מפה

מסלול מאת: אמנון גופר- מדריך טיולים גלילי

יער ביריה, הגדול ביערות הגליל, משתרע על שטח של 20 אלף דונם במדרונות המשתפלים מאזור צפת, לעבר ראש פינה וחצור הגלילית. בין עצי החורש מסתתרים אתרים נפלאים הפתוחים לנסיעה של כל סוגי המכוניות, ומאפשרים הצצה אל ימי גבורה ותקומת מולדת, ימי רוח וחכמת הסוד וגם עצי פרי ויער לא שגרתיים.

ממלון מטיילים מלכיה: ביציאה ממלכיה פונים ימינה על כביש 899 . אחרי חציית נחל דישון פונים שמאלה לכביש 8966 עד ריחאניה. פונים ימנה לכיוון דלתון – צפת ומגיעים לפנייה שמאלה לעמוקה. שם מתחיל טיולנו.

ממלון מטיילים אילון: ביציאה מאילון פונים שמאלה על כביש 899. נוסעים 30 ק"מ עד הכפר ג'יש, פונים שמאלה לתוך הכפר , בפנייה הראשונה ימינה פונים לכיוון דלתון . לאחר 3 ק"מ מגיעים לכביש 886 , פונים ימינה עד לפנייה שמאלה לעמוקה, שם מתחיל טיולנו.

המסלול

פונים לדרך סלולה, הגולשת בינות לעצי החורש ונמשיך בה עד למצפה "עמוקה" שהוקם במסגרת תכנית המצפים בשנות ה-70. 200 מטר אחרי "עמוקה" נצטרך להחליט: המעוניינים בתפילה לענייני חכמה וזיווג, כדאי שיקפצו לקברו של יונתן בן עוזיאל, הידוע בעיקר כזה שתירגם את התנ"ך מעברית לארמית. נושא הזיווג הפך למסורת מאוחרת יותר. כדי להגיע לשם יש להמשיך במורד הדרך עד לפנייה משולטת שמאלה לכיוון הקבר.

לאחר מיכן כדאי לחזור לנקודת ההתחלה של הטיול בה אנו נמצאים עכשיו. לכל השאר נפנה מערבה (שמאלה) לדרך אספלט, שהיא שביל טיולים המסומן בצבע ירוק, ומשולט לאורך כל הדרך. לאחר כ- 2 ק"מ נגיע לעין נבוריא, מעיין משוקם עם בריכת אגירה. נמשיך עוד כמה מאות מטרים ומימיננו נראה את שרידי בית הכנסת הקדום של נבוריא, יישוב יהודי מימי בית השני. נבקר באתר ונמשיך עוד כ- 2 ק"מ עד עין גבר, הממוקם בעמק הבוטנא, וסביבו נטועים עצי פיסטוק. הדרך מסתיימת בכביש עין זיתים דלתון. מכאן אפשר לקפוץ לאחד היקבים בדלתון, או להמשיך לביקור בצפת ולגלוש ממנה לכיוון ראש פינה.

המצודה בבירייה

באמצע יער בירייה על "הר הנועזים" ניצבת מצודה עתיקה. בתקופת התלמוד שכנה באזור עיירה שאכלסה מספר חכמים מפורסמים. גם הרב יוסף קארו הידוע, התיישב לתקופה בבירייה על מנת להשלים חלק מספר ההלכות "שולחן ערוך". המצודה נבנתה בצורה ייחודית ומציגה כמה רעיונות מרתקים כמו מחזור מים ע"י איסוף מים מהמרזבים ומהתעלות למאגר מרכזי. המצודה נבנתה עם קירות אבן כפולים בשל המחסור בברזל ולכן הגגות חייבים להישען מבחינה אדריכלית על קמרונות. בזמן ההתיישבות בארץ ישראל, סימלה המצודה וההתיישבות בבירייה את התעקשותו של היישוב היהודי, מול ההתנגדות הבריטית וכך נולדה בירייה ב' בסמוך למצודה ולאחר מכן גם בירייה ג'. את כל תולדות בירייה והמצודה ניתן להכיר במרכז מבקרים המספר את סיפורה של בירייה על גלגוליה השונים.

מיקום