נחל נעמן

נחל נעמן הוא נחל גדול, המנקז את מערב הגליל התחתון ( שטח אגן הניקוז שלו כ 325 ק"מ) . לנחל שני יובלים- נחל אבלים ונחל חלזון, שניהם נחלי אכזב. ראשיתו של האפיק העיקרי של הנעמן היא במעינות אפק- 30 נביעות , הנובעות ברום של 4 מ' מעל פני הים ליד תל אפק .הנעמן מושך מים כל ימות השנה, רק בחלקו התחתון של אגן הניקוז שלו, נופו ביצתי, ועל גדותיו גדלים דקלים עתיקים עצי זית ועצי חרוב.

  • מתאים לכלבים
  • נגיש
  • טיולים
  • טיולי עגלות
  • מסלולי הליכה
לתצוגת מפה

איך מגיעים?

שימו בוויז – שביל נחל נעמן.


שביל נחל נעמן – מה רואים שם?
*המלצה של עינת הרשקו, בעלת האתר אלטר-נע-טיבה – תיירות אחרת*.

כבר בחניה רואים מרחבים ירוקים, וזה לא מובן מאליו, בסופו של דבר אנחנו ממש בלב אזור עירוני ומיושב, בין הקריות לעכו. ניתן לטייל בשביל ברגל, באופניים, בבימבות , עם עגלות, ונראה לי שגם עם כסאות גלגלים.


הכניסה לאתר מורכבת למעשה משלוש אפשרויות:

שער למכוניות – הוא נעול, ולא ניתן להיכנס עם כלי רכב, וטוב שכך. שער להולכי רגל – עם גשרון גטן מברזל.יש גם שער קטן ליד הכניסה להולכי רגל, דרכו אפשר להכניס עגלות או כסאות גלגלים. בטיול שלי ראיתי משפחות עם ילדים, עם אופניים ועגלות וגם עם כלבים (קשורים כמובן), כך שזה ממש מתאים לכל הגילאים.

למעשה זהו שביל טיול נוח לאורך חלק מהנחל. בגדה אחת, המערבית, השביל סלול, מצד ימין יש "ג'ונגל" ומצד שמאל זורם הנחל. לאורך השביל המון ספסלים, חלקם מוצלים, ושלטי מידע המספרים על הצמחייה ובעלי החיים בשמורה. מדי פעם יש גשרים שמעבירים אותנו לצידו השני של הנחל, שם הגדה יותר "פראית" עוברת בתוך חורשת אקליפטוס מרשימה, קצת יתר בוצי שם והתחושה היא של טיול טבע. בצד הזה, המזרחי, ליד הגשרים יש גם גן שעשועים קטן, חורשה עם שולחנות קק"ל לעצירה ומנוחה וכמה ספסלים.

על הנחל

נחל נעמן הוא נחל גדול, המנקז את מערב הגליל התחתון ( שטח אגן הניקוז שלו כ 325 ק"מ) . לנחל שני יובלים- נחל אבלים ונחל חלזון, שניהם נחלי אכזב. ראשיתו של האפיק העיקרי של הנעמן היא במעינות אפק- 30 נביעות , הנובעות ברום של 4 מ' מעל פני הים ליד תל אפק . הנעמן מושך מים כל ימות השנה, רק בחלקו התחתון של אגן הניקוז שלו, נופו ביצתי, ועל גדותיו גדלים דקלים עתיקים עצי זית ועצי חרוב. בשפכו התהוותה מלחה גדולה. עד לפני כמה עשרות שנים היה הנעמן נהר של ממש, שהזרים אל הים עד כ 5000 מ"ק לשעה, אך מאז יבוש ביצותיו וזיהום מימיו, השתנו כמעט כל התופעות הקשורות בו.מקור מי הנעמן בכמה ריכוזים של נביעות, שמעיינותיהם שונים זה מזה בשפיעתם ובאיכות מימיהם. הגדולים שבהם הם מעינות אפק, שמימיהם מתוקים. מעיינות מתוקים נבעו לפנים, כנראה, גם למרגלות תל עכו (תל אל-פחאר)וסיפקו לעיר את מימיה בתקופה שבה ישבה במקום זה (ע"ע עכו); אך שפיעתם פחתה ומליחותם עלתה, כנראה, תוך כדי תהליך שקיעתו של האזור. המעיינות הקטנים של שפך הנעמן קרובים לים והם מלוחים יותר ממעיינות אפק: מליחותם מגיעה עד כ 3000 מיליגרם ויותר לליטר.

לתופעה זו יש שני הסברים : על פי ההסבר הראשון קיימת באזור שכבה תת קרקעית מלוחה, שמקורה בהצפה ימית קדומה, ומי התהום מתמלחים בעברם בה אל מוצא המעיינות (כמות המלח בשכבה זו היא מוגבלת, ולכן אפשר להניח שזרימת המים המתוקים עשויה לשטוף את המלחים שבה עד תום במרוצת השנים).על פי ההסבר השני חודרים מי הים כלפי מזרח אל השכבה התת קרקעית עד לאזורי הנביעות וממליחים את המים המתוקים סמוך למקום הנביעה. לכן מלוחים מי המעיינות הקרובים אל הים, יותר ממימיהם של המעיינות המרוחקים ממנו. המרחק הרב שאליו מגיעים מי הים ( מעינות אפק נמצאים במרחק של 4 ק"מ מהחוף ) מוסבר כך שהמערכות הקראסטיות המזינות את מעיינות הנעמן, השתרעו לפנים כלפי מערב ומי הים חדרו אליהן עם שקיעת האזור כולו אל מתחת לפני הים. תפוצת הצומת המגוון שבאזור הנעמן נקבעת על פי איכות מי מעיינותיו. הקרקעות השונות ותנאי הניקוז המיוחדים שלהם תורמים אף הם לגיוונו. גם כיום, לאחר הרס הנוף הטבעי , עדיין נמצא כאן ריכוז מרשים של צמחים.

מיקום