דרך נוף מירון

דרך נוף מרתקת העוברת בנופי יער מירון, הוסדרה על ידי קק"ל ומתאימה לכל המשפחה.

  • נגיש
  • מתאים לכלבים
  • טיולים
  • מסלולי הליכה
לתצוגת מפה

קטע הדרך, שאורכו 5.7 ק"מ, פותח צוהר חדש לפינה נוספת בגליל העליון. דרך הנוף, הסלולה לכל אורכה כמעט, מתחברת לדרך הוותיקה של יער ביריה. חיבור כל הקטעים יחדיו מעניק למטיילים דרך נוף באורך כ-17 ק"מ, שמחברת את מרומי הגליל באזור מירון עם עמק החולה.

איך מגיעים?

נוסעים בכביש עכו–צפת (כביש 866) לצומת מירון. בצומת מירון פונים מזרחה לכיוון צפת (כביש 89), נוסעים כ-350 מ' ומיד פונים שמאלה על פי השילוט המכוון לדרך נוף הר מירון.

תחילת המסלול:

בכניסה לדרך הנוף אפשר להבחין מימין (ממזרח) בחניון על שם יוסף סקטר, השוכן בצל עצי האורן (הגישה לחניון כ-100 מ' ממזרח לכניסה לדרך הנוף). הנוף משמאל שונה לגמרי: מעבר לכרם הגפנים הצמוד לדרך מתנשא הר מירון – ההר הגבוה בגליל (1208 מ'). נופי ההר ילוו אותנו במהלך הדרך.

אל בית היערן

כ-200 מ' מהכניסה הדרך פונה ימינה ועוברת בנוף של חורש טבעי. עצי אלון מצוי, חרוב מצוי, אלה ארצישראלית ומיני עצים אחרים מעטרים את הנוף. עצים אלה מתערבבים בעצי היער שנטעה קק"ל – אורן ירושלים, ברוש מצוי ואיקליפטוס. באביב עולה פריחה מרהיבה בין הטרשים של סלעי הגיר. הדרך מגיעה אחרי 1.7 ק"מ לחניון שנמצא בצדה השמאלי. אם תכננתם הפסקה בחיק הטבע, זהו המקום המומלץ. החניון אינטימי, יש בו כשמונה שולחנות, שאחד מהם נגיש לאנשים בעלי מגבלות בתנועה. אנא, לאחר הבילוי, קחו את האשפה עמכם. מול החניון, מעבר לכביש, יוצא שביל להולכי רגל ומגיע לאחר כ-300 מ' אל בית היערן. זהו מבנה אבן, שקק"ל שיפצה לאחרונה. בית היערן שירת את הנוטעים ואת שומרי היער. לאחר הביקור בבית היערן נמשיך בנסיעה. בקילומטר 2.3 היער מפנה את מקומו לנוף הפתוח. מצד ימין נראית צפת ומצפון לה יער ביריה. מכאן אפשר להתרשם היטב מגודלו של היער הגדול בגליל. משמאל נראים הבתים הפזורים של היישוב קדיתא.

קבר אלקנה

הדרך פונה ימינה ומיד שמאלה. דרך עפר קצרה עולה אל מבנה בטון בעל כיפה כחולה (2.8 ק"מ). המבנה צומח באופן מוזר מתוך הטרשים והוא מוקף גדר בטון, שחזיתה מצופת האבן מציגה חמש קשתות. בצל הכיפה מונחים, כצפוי וכראוי, ספרי תפילה, כיסא פלסטיק ופיח נרות. המבנה נבנה מעל המקום המזוהה עם קברי אלקנה, אביו של שמואל הנביא, והאמורא רבי בנאה. רבי בְּנָאָה חי בסוף המאה השנייה ובראשית המאה השלישית לספירה. יש אומרים שהוא נקרא בנאה על שום מנהגו לסמן מערות קבורה ולבנות עליהן ציון, כדי שהבריות ידעו להימנע מטומאה. מה לו לרבי בנאה להיקבר אצל אלקנה, אביו של שמואל הנביא? אנחנו איננו הראשונים שתוהים על כך. גם רבי שמואל ויטאל (1598–1677), בנו של רבי חיים ויטאל הגדול, תהה על כך ואף אמר שאלקנה קבור עם שמואל בנו ברמה (נבי סמואל).

אנדרטת חטיבה 37

השביל מתעקל במדרון ולאחר כחצי קילומטר נוחת ברחבת חניה שנמצאת משמאל לדרך, בצל טנק צנטוריון קשיש. הטנק מציין את מקומה של אנדרטת חטיבה 37 בעוצבת ראם. בחורשת העצים שבצד האנדרטה הציבה קק"ל חניון קטן. שביל מדרגות עץ עולה אל האנדרטה, העשויה עמודים עגולים בגובה עד 9 מ' ומלוחות פלדה המעוצבים בצורת האות "ש". האות מסמלת מילים שנקשרו בחטיבה כגון קדש, ששת הימים, שלום, שריון, נשק, ואת המילה "שדי", הרשומה במזוזה. יוצרת האנדרטה היא הפסלת דינה ניר-אבן-טוב, אלמנתו של עודד אבן-טוב, שהיה סייר בפלוגת הסיור של החטיבה ונפל בשכם במלחמת ששת הימים. הרחבה שהאנדרטה נמצאת בה תחומה בקיר בנוי שחקוקים עליו שמות 166 חללי העוצבה, שחלקם נפלו במלחמת יום כיפור (1973).בצד שביל המדרגות מוצבות מפות המתארות את קרבות החטיבה במלחמת ששת הימים, כגון כיבוש קונייטרה, קרב גדוד טנקי שרמן במסעדה שבגולן וכיבוש שכם. האנדרטה נחנכה ביוני 1969. היא מוצבת דווקא כאן משום שבתקופת ההמתנה שלפני מלחמת ששת הימים התארגנה החטיבה ביער עין זיתים. *מתוך אתר ירוק, כתב יעקב שקולניק.

מיקום