כיצד תשתמשו בטבע לטובתכם – המדריך ללקט המתחיל

לאחר הגשמים, הטבע ממלא עצמו בצמיחה והתחדשות של צמחי בר נפלאים! בהחלט עושה חשק לצאת לטבע הירוק וללקט לעצמנו סל של צמחי בר טעימים.
מה ניתן לעשות עם כל הצמחים האלה? איך נזהה אותם? ומה נמנע מללקט?
ריכזנו לכם כמה טיפים חשובים, מתכונים מנצחים וכללי זהב ללקט המתחיל

בתמונה: זוטה לבנה גדלה מתוך סלע גיר
צילום: חן גפן

מאת: חן גפן- מדריך ליקוט ברשת מלונות מטיילים

איפה אפשר לצאת ללקט:

כששואלים אותי "איפה אתה מלקט?" אני שואל בחזרה "מלקט את מה?".
בישראל בורכנו במגוון עשיר של אזורי גידול. באזורים שונים בעלי תנאי אקלים שונים יגדלו צמחים שונים.

מקומות טובים ללקט בהם תבלינים וצמחי מרפא כמו ציתרה ורודה, אזוב מצוי, מרווה משולשת, זוטה לבנה וכתלה חריפה יהיו בלב החורש והצמחים יגדלו על סלעי גיר. ליד גדות נחלים נמצא צמחים מופלאים ועשירים בטעם כמו כרפס הביצות, גרגר נחלים, נענע משובלת, חומעה יפה, מליסה. אך הכוכבים הגדולים של עולם הליקוט- סרפד, חלמית ומאוג (חוביזה), כוכבית, חרדל, גדילן, עולש, יופיעו לרוב בחצר ביתכם, בשטחים פתוחים, בצידי דרכים ומעזבות.

איפה לא נלקט:

צמחים שיכולים להיפגע מזיהום ישיר נמנע בהחלט מללקט אותם!

  • ליד שדות מרוססים
  • בצידי כבישים
  • על גדות נחלים מזוהמים
  • צמחים מרוססים או שיש חשש שרוססו- אלה יראו ממש רע אז גם לא יהיה לכם חשק ללקטם.

חשוב לציין שהחוק אוסר על ליקוט בשטח שמורות טבע אז שימו לב גם לזה.

כמו כן, כאוהבי טבע אנחנו משתוקקים ללקט אך רוצים גם לשמור על צמחי הבר. איך עושים זאת?
במילה אחת- מידתיות. גם בעלי חיים הניזונים מצמחים, פקעות וזרעים לעולם לא ילקטו את הכל. כמוהם גם אנחנו רוצים לאפשר לטבע להתחדש, וכאשר אנו מלקטים 100% מהזרעים של הצמח למשל, בשנה הבאה באותו המקום לא יהיה בכלל מהצמח הזה.

בתמונה: חן גפן מספר על סגולות המרפא של דביקה זיפנית בסיור ליקוט
צילמה: נועה גפן

אז לאלה מכם שאוהבים חוקים אני אוהב לומר שנכון ללקט עד 20% מהצמח. לדוגמה כשאני מלקט עלי בוצין (צמח מרפא נפלא לשיעול וגרון כואב), ולצמח יש 10 עלים אני אלקט 2 עלים מכל צמח. במקרה של ליקוט השורש, כמו עם גדילנים וגזר קיפח, נלקט עד 10% מהצמחים שבאזור, משום שליקוט השורש הורג את הצמח לחלוטין.

ליקוט נכון יכול אפילו להועיל לצמח. מי מכם שמגדל נענע בגינה ודאי יודע שכאשר קוטמים את הגבעול לאחר כמה ימים הוא לא רק ממשיך לגדול אלא מתפצל וגדל כשני גבעולים.
לכן ליקוט נכון ומחושב יכול לעודד צמיחה ולעזור לטבע בהתחדשות הטבעית שלו.

קבלו ממני מתנה על הדרך- טיפ זהב ללקט המתחיל.
על פי רוב אני לא אוהב הכללות בצמחים מכיוון שלכל צמח תכונות ייחודיות משלו, אך ישנה משפחה אחת גדולה של צמחי בר שגדלים בארץ ולה תכונה משותפת נפלאה- כולם אכילים! הרי היא משפחת המצליבים.
כאשר תצליחו לזהות את הצמחים הנמנים במשפחת המצליבים תוכלו ללקט בביטחון ולהוסיף לסלט או למוקפץ שלכם מעל 150 מינים שונים של צמחי בר אכילים.
שמה של משפחת הצמחים הזאת קרוי על שם פרחיהם אשר להם 4 עלי כותרת המסודרים בצורת צלב. ריחם של הצמחים ריח חרדלי וטעמם מזכיר כרוב, כן כן גם הכרוב והחרדל הם בני משפחת המצליבים.

אחרי שלמדנו ללקט בביטחון ומילאנו את סלנו מכל הטוב הגיע הזמן למתכון!
קבלו את אחד ממעדני הדגל שלי, מתכון פשוט שאי אפשר להישאר אליו אדיש.

סמבוסק ממולא בלוף וחומעה:

אחרי שטיילתם בחורש וליקטתם מלוא הסל עלים רעננים של לוף וצרור נאה של חומעה הגיע הזמן להכין את המעדן.

חשוב לזכור: צמח הלוף הטרי מכיל גבישים מיקרוסקופים בשם 'אוקסלט הסידן' ואלה יוצרים עקצוץ לא נעים בפה כאשר אוכלים אותם טריים, אך כאשר מבשלים אותם יחד עם עלים של צמח החומעה אותם גבישים מעקצצים מנוטרלים ואנו מקבלים מעדן טעים שאין כמותו.

להכנת המילוי-

  • לטגן בצל שלם עד לכדי השחמה
  • 4 חופנים יפים של עלי לוף טריים מופרדים משדרת העלה.
  • 4 חופנים זהים של עלי חומעה קצוצים.
  • 1 חופן של עלי אזוב מצוי קצוצים
  • 1/2 כוס מים
  • קורט מלח ופלפל

לבשל במשך 40 דקות על אש בינונית. אם חסר נוזלים אפשר להוסיף עוד קצת מים.

בתמונה: בישולי שדה מסיור ליקוט.

צילום: חן גפן

להכנת הבצק-

  • 1/2 קילו קמח מלא
  • 3 כפות סילאן
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 כף שמרים
  • 2 וחצי כוסות מים (אפשר לשנות לפי העין)

ללוש הכל ביחד עד שהבצק נהיה אחיד ורך (כ 15 דקות).

מכסים במגבת ומניחים בצד לחצי שעה (בזמן הזה אפשר להכין את המילוי).

  • מכינים מהבצק כדורים בגודל של כדור טניס ומרדדים עם מערוך.
  • בשלב המילוי יש למרוח את המלית על חצי אחד של הבצק המרודד, להשאיר את השוליים נקיים ולאחר מכן לקפל ולצבוט את קצוות הבצק.
  • לחמם תנור ל 220 מעלות ולאפות את הסמבוסקים במשך כ 20 דקות, עד שצבע הבצק נהיה שחום ויפה.

בתאבון!


אחרי ששמתם את תרמילכם על הגב, ידכם אוחזת בסלסלת ליקוט ואתם מוכנים לצאת לטבע רק זכרו ללקט בביטחון. לא אוכלים צמח שאנחנו לא בטוחים ב 100% שהוא אכן אכיל.
תהנו מהטבע ושמרו עליו, הרי הוא כאן בשבילנו ואנחנו פה בשבילו.

נתראה בין הצמחים, חן גפן.

מעוניינים להצטרף אלינו לסיור ליקוט? הישארו מעודכנים בתאריכים של הסיורים הקרובים.

הסיור הקרוב ייערך ב13.5, להרשמה ופרטים נוספים >>