ארבעה מסלולי טיול רומנטיים וחורפיים

  • המלצות לימי טיול
  • טיולי חורף
  • טיולים

ריכזנו בשבילכם 4 המלצות מצוינות לטיולים רומנטיים ולא שגרתיים, מפי מורי דרך מקומיים ומעולים המתמחים באזור הגליל!

לתצוגת מפה

חלק בלתי נפרד מהטיול הוא המקום אליו מגיעים לאחר יום של הליכה. חשוב שתגיעו למקום שקט ומתאים בדיוק עבורכם. אנחנו ברשת מלונות מטיילים נארח אתכם עם חדרים מרווחים ונעימים לחופשה זוגית או משפחתית, וארוחות בוקר עשירות בחדרי אוכל המשקיפים לטבע עוצר נשימה. אצלנו תוכלו לנפוש, לנוח, לשטוף את העיניים עם נוף מיוחד במינו, וכמובן לטייל.


#1 צפת ופארק התכלת

ממליצה: תירצה ניב, מורת דרך 052-2473188  | צפת היא בירת הגליל שקצת נשכחה בשנים האחרונות בעיקר עקב התחזקות החרדים בעיר. המדרחוב שלה מתגעגע לתיירים שגדשו אותה בעבר אבל מהות העיר נשארה כמו שהייתה, עיר המקובלים, בתי כנסת עתיקים, קברי צדיקים וקירית אומנים שעדיין פועלת.

העיר נמצאת בגובה 800 מטר מעל פני הים הופכת להיות מושלגת כמעט כל שנה וזוכה אז לעדנה קצרה. למרות זאת ניראה לנו שכדאי להקדיש לעיר את הזמן שלה. כדאי לשוטט בין הסמטאות הציוריות, להיכנס לבתי הכנסת המאוד פעילים שלה ולבקר בקריית האומנים. כדאי גם לא לוותר ולאכול באחת המסעדות ברחוב ירושלים שכאילו שכחו שהזמן עבר ונשארו באמצע שנות השבעים או השמונים..

טיול בצפת מתאים לכל תקופות השנה, בחורף אפשר לחוות בה שלג ובקיץ העיר העתיקה תהווה טיול קריר ועתיר אווירה חגיגית , רוחנית ומרוממת. כל ביקור בעיר העתיקה של צפת מכניס אותנו לעולם של פעם, למקום בו כמו עמד הזמן מלכת, הסמטאות, בתי האבן העתיקים, בתי הכנסת ובתי המדרש. הסיפורים על ימי עברה של העיר, תלאותיה ושמחותיה, האנשים שחיו בה לפני מאות שנים, רוחם והשפעתם כאילו עדיין מלווה אותה.

לאן הולכים?

סיור רגלי בצפת

במהלך הסיור נרד מגן העיר, ליד מכללת צפת, אחרי תצפית יפה לסביבה , אל הרובע היהודי של העיר העתיקה.נרד ברח' בר-יוחאי , בדרך לכיכר המגנים. נכנס להכיר את האמן דוד פרידמן, שעבודותיו מושפעות מתורת הקבלה והוא נכון לספר על כך ולפתוח צוהר לנושא ונעצור ליד סמטת המשיח, בה סבתא יוכבד הייתה מצפה לו כל ערב עם כוס תה עבורו.

בכיכר המגנים נעשה אתנחתא ונתפעל מהבתים הנאים שסביבנו ונראה שזו, למעשה, הכיכר המרכזית של העיר העתיקה. משם נרד אל חצר האר"י וגוריו. שם תוכלו לשבת על מדרגות האבן ולהעלות ברוחנו את הימים בהם היה יוצא האדמו"ר לקבל את פני שבת המלכה. מכאן נמשיך לביקור בבית הכנסת האשכנזי ע"ש האר"י, שם נוכל ללמוד עד כמה דמותו של האיש הייתה ועדיין משמעותית בהשפעתה על צפת ועל העולם היהודי בכלל, מן המאה ה-16 ואילך.

בסמטת בית יוסף נוכל לגלות את השינויים לטובה, שנעשו בעיר העתיקה. רוב בתיה הישנים וההרוסים הפכו בשנים האחרונות לגלריות נאות מאד, בתי קפה ומזנונים ופני העי העתיקה התחדשו ללא הכר. כאן נוכל לבקר בגלריות השונות, נתרשם מעבודות האמנות לצד כמה ממבני האבן הנפלאים שיש בהם הפתעות כמו חצר פנימית עם בור מים ועץ תאנה עתיק לצדו, תצפית מדהימה על הגג אל מרחבי הגליל כולו, מקווה עתיק שנתגלה בתהליך השיקום וכו'.

מנקודה זו נמשיך ונרד לבית הכנסת ע"ש אבוהב , מן היפים בין בתי הכנסת העתיקים של צפת. אגדה נפלאה מלווה את הקמתו של בית הכנסת הזה וספר תורה עתיק שוכן בארון הקודש שלו.נעלה חזרה לרחוב הגלריות. אפשר להמשיך גם לביקור בבית כנסת ע"ש קארו, גם הוא עתיק, מיוחד ועשיר באווירה וכמובן מספר את סיפורו של האיש רב הפעלים שחי בצפת במאה ה-16.

אפשר ומומלץ לשלב בסיור ביקור במוזיאון בית המאירי ו/ או מחלבות המאירי / מחלבות קדוש / נרות צפת ואפשר גם להמשיך ולהלך בקרית האמנים, שהתפתחה ברובע הערבי לשעבר. הרוב הערבי שניטש במלחמת השחרור והפך עם השנים להיות ביתם של אמנים ידועים. גם היום חלקם עדיין משמשים כבית לעבודותיהם של האמנים שחיו בם בעבר ויש בהם מוזיאון/ גלריה על שמם. חלקם משמשים גם כבית וגם כגלריה לאמנים, שהגיעו מאוחר יותר. גם בחלק זה של העיר העתיקה התרחשו שינויים לטובה לאחרונה ובתים ישנים ונטושים הפכו לגלריות / בתי קפה / בתי תרבות ועוד.

חשוב לדעת:

הצטיידו בלבוש צנוע בכניסה לבתי הכנסת כדאי לשריין מספיק זמן, פתיחות וסבלנות, כדי שתוכלו לספוג את האווירה המיוחדת של העיר הזו עיר המקובלים והאמנים , שילוב מרתק מעניין ומעורר השראה אם יש לכם יותר מרכב אחד הקפיצו רכב לסיום המסלול בחניון המאירי. במידה ואין הזמינו מונית, שתחזיר אתכם לחנייה ליד המכללה בה השארתם את רכבכם. קלי הרגליים כמובן יכולים לחזור ברגל את המסלול.

ממרכז צפת נמשיך לכיוון פארק התכלת: מרחוב ירושלים מצפינים לעבר דרך העצמאות ופונים שמאלה לפארק התכלת.


פארק עמק התכלת

הפארק מהווה המשך טבעי לטיול בצפת והוא משחזר נופים קדומים. הפארק, שהוקם על ידי קק"ל ועיריית צפת משתרע על קרוב ל 600 דונם. בפארק מעינות ובוסתנים ובתוכו רועים איילים , יעלים ודישונים. בפרויקט ההכשרה סללה קק"ל שבילים בתוך הפארק. תמצאו שם מעינות מפכים ובוסתנים של עצי זית ורימונים.

בפארק שני מסלולים, המסלול הקצר אל עין התכלת. בדרך עוברים מספר גשרונים וחוצים מספר מענות קטנים הנובעים לאורך המסלול. המסלול השני הוא המסלול התלול (למיטיבי לכת) שמגיע למפל קטן שמימיו נופלים אל בריכה רדודה. מול הפארק עומד בגאון הר מירון שנשקף מכול פינות הפארק.

הפארק מיועד להולכי רגל בלבד ואין אפשרות לעשות בתוכו פיקניקים ו"על האש".

*בדקו מראש את שעות פתיחת הפארק.


#2 חגיגת נופים בדרכים סמויות ממישור החוף אל ההרים הגבוהים

ממליץ: אמנון גופר, מדריך טיולים המתמחה בתרבות הגלילית, 054-6549191 | הכבישים בגליל יפים כולם, אך יש יפים יותר. והכי יפים הם הכבישים הנסתרים, אלה שבעיקר המקומיים מכירים. אז הנה לכם מסלול למכונית, למקרה שתרצו לנוח מ-20 הקילומטרים שצעדתם אתמול, או שקצת מטפטף, או שסתם חשקה נפשכם לגמוע הרבה נוף מבעד לשמשה. ואגב, רבים צוחקים עלינו, הגליליים, שכל משפט שלישי שלנו מתחיל ב"כשיש ראות טובה….". נירה רוסו המצוינת כתבה פעם שיש אולי יומיים או שלושה בשנה עם ראות טובה, והיא בהחלט צודקת. העניין הוא שהימים האלה קורים בדיוק עכשיו – ימי סתיו וחורף שמשיים של אחרי גשם, כשהאוויר שטוף מאבק ושאר מריעין בישין, ולטיול שלנו נוסף נופך מיוחד. אז הנה כמה כבישים מיוחדים לעילא, עם כמה נקודות אוכל ומראה בקרבתם.

לנקודת ההתחלה:

לבאים ממלון מטיילים אילון , יש לפנות ימינה ביציאה מהקיבוץ, להמשיך עם הכביש עד צומת כברי. לבאים ממלון מטיילים גשר הזיו, יש לפנות שמאלה ביציאה מהקיבוץ (לכיוון נהריה). בנהריה (צומת מרומזרת גדולה ) לפנות שוב שמאלה לכיוון כברי ולהמשיך עם הכביש עד צומת כברי. מצומת כברי: יש להמשיך דרומה בכביש 70 (ימינה לבאים מגשר הזיו, ישר לבאים מאילון ) כ 9 ק"מ עד הגיענו לצומת מרומזרת עם פנייה שמאלה לג'וליס.

בתוך הוואדי

תחילתו של המסלול בכפר ירכא. מצומת ג'וליס נטפס מזרחה בדרך העולה אל הכפר (כביש מספר 8533). ממש בכניסה, בסמוך למכון לרישוי רכב, נבחין במכונית פיג'ו ניצבת לתפארה במרכז כיכר. זוהי מכונית שכולה נחצבה באבן, בדיוק ייקי שרק אמן דרוזי כמו חרובי פדול מפקיעין מסוגל לה. גוף המכונית הוא גוש סלע אחד, תשעה טון של סלע עצמון – הגיר הקשה ביותר הקיים בגליל, ואילו הגלגלים, הפנסים, הסמל והכדור הגדול עליו ניצבת מכונית האבן סותתו מגושי אבן אחרים. שווה להחנות בצד ולהעיף מבט.

כפר ירכא מתפתח בשנים האחרונות בקצב פראי. שיפוליו המערביים הופכים לשכונות של בתי מידות וחווילות ולשולי הכביש המטפס אליו נפתחו "מולים" (ובעברית מרכזי קניות) בבעלות פרטית המוכרים את כל המותגים במחירים שווים לכל נפש. וכך הופך בשבת הכפר ירכא אבן שואבת לחצי מדינת ישראל הרוצה לקנות מוצרי הלבשה והנעלה כמעט בחצי מחיר (למי שאוהב צפיפות – זה המקום). אנחנו נמליץ על הכלבו לאופנה "אמש סטאר", יותר פנימה בכפר, חנות ענק המוכרת מותגים במחירים זולים להפליא. כשנסיים למדוד, למשמש ולהשוות מחירים נטפס אל לב הכפר. המעוניינים יכולים להחנות את רכבם ליד בנין המועצה החדש והמפואר הבנוי לתפארת על מה שהייתה פעם בריכת המים וליבו של כפר ירכא ולבקר בקברו של "חושי הארכי" שהיה ידיד נאמן למלך דוד וקבור בטבורו של גרעין הכפר ושתושביו קוראים לו "יוסף הצדיק".

משם נצא לנחל מג'נונה, הוא נחל בית העמק. הגישה אל הנחל קלה לזיהוי – פונים שמאלה סביב בניין המועצה וממשיכים עד סוף הדרך המובילה אל הנחל (אפשר בעזרת התושבים – לשאול על הדרך לג'ת דרך נחל מג'נוננה). הירידה אל הנחל על כביש אספלט צריך שתהיה זהירה. הנסיעה בדרך זו כמוה כמסע מדיטטיבי אל נופים קסומים, הנוף משגע, אבל צריך גם להסתכל על הדרך. אחרי חציית הנחל (הכביש ממש חוצה את ערוץ הנחל) מטפסים בין הבוסתנים ועצי הזית עד שמגיעים אל הציוויליזציה הקרובה (נקרא לה הפעם כפר ג'ת).

הכפר הדרוזי ג'ת חבוי לו בין כרמי הזית רחוק מכל כביש ראשי והמולה, ואם לא היו סוללים דרך ממנו אל הכפר ינוח ומצפה גיתה, לא היינו יודעים על קיומו. הדרך החוצה את הכפר (8721) מאפשרת טיפוס משפלת החוף אל רכסי הגליל המערבי בואכה ינוח וכפר ורדים. הדרך נוחה ורחבה ומומלץ לעצור מדי פעם ולהציץ מערבה אל הים ולראות את מפרץ חיפה פרוס כמו על כף יד. הכפר ינוח משולט היטב וניתן בעזרת השילוט לצאת ממנו, מהלך של קילומטר, אל בתיו של כפר ורדים. עצירה בלב הכפר ינוח לא תגנוב יותר מחמש דקות של שיטוט בסמטאות גרעין הכפר השמור היטב והצצה אל שני בתי הבד שבו.

כפר ורדים מומלץ לעצירה לטובת התארגנות קלה – במרכז המסחרי שירותים נוחים ובית קפה. מכפר וורדים יוצאים מזרחה. אפשר לקפוץ לשוק תרשיחא (פתוח בשבת) או לטייל בין הגלריות ובתי האמנים, אבל הפעם מטרתנו להגיע כמעט אל שיאו של הגליל העליון, ולכן ראוי שנמשיך בדרך.


בין זיתים לסמיע

מכפר ורדים נצא לכביש תפן מעלות (854) נפנה שמאלה לכיוון מעלות ואחרי כמה מאות מטרים ניכנס בפנייה חדה ימינה לכביש העובר בתוך החורש הסמוך. אין לו שם לכביש, ויש סביבו מחלוקת כלשהי, אך בינתיים (כלומר בטח לנצח) זהו קיצור פופולרי לכפרים סמיע וכיסרא. ניסע קילומטרים ספורים בין חורש טבעי וכרמי זיתים יפים, נהנה מקצת נוף-עד ושוב – זהירות וסבלנות. שכן מחד עלולים אנו למצוא עצמנו משתרכים אחרי טרקטור כבד תנועה, ומנגד עלול להגיח ממול בן תשחורת במהירות האור. ניכנס עם הכביש לשולי הכפר סמיע וניסע בסמטאות (הציצו לחצרות המטופחות) עד לכביש הראשי.

אפשר לפנות ימינה וקפוץ לכיסרא, לפארק הסלעים היפהפה (גם סלעים מעניינים, גם נוף, גם מסעדה לבנונית טובה בסמוך), ואפשר לפנות שמאלה ולרדת לפקיעין חדשה, משם לשולי פקיעין ומשם לצומת חוסן ולכביש 89 (נהריה צפת).מתת אל מחורפיש ניסע למתת. במרכז הכפר, אחרי שנעבור את פסלו של פאחר-אל-אדין הרוכב על סוס ומאכלת בידו, נגיע לפנייה שמאלה, בצומת בה שכנה פעם מסעדה בשם "המרפסת". המסעדה כבר לא, אבל המרפסת עוד שם וגם סניף דואר בקומת הקרקע. הדרך מחברת את הכפר חורפיש עם כביש הצפון (899).

אין כמו הכביש הקצר הזה כדי להשכיח מאיתנו את שאון הכרך הגדול, ולכן מומלץ לבוא אליו באיטיות ולאפשר לעין ולנשמה לקבל את המידה הראויה לה של נוף גלילי אמיתי. סופו של הכביש הנסתר נושק את בתיו של מצפה מתת (זה המצפה שגובהו כשמו בגימטריה – 840 מ') אבל אני ממליץ לבחור לסיום בין שתי אפשרויות – שביל הפסגה בהר אדיר, או ביקור חטוף במערת פער. לשניהם קל להגיע, שביל הפסגה בהר אדיר הוא טיול מעגלי של מקסימום חצי שעה (כולל עצירה להתנפשות אל מול נופי לבנון) ולמערת פער מגיעים תוך שתי דקות מהרכב וזוכים לראות בולען יפה שעצי אלה ואלון חובקים אותו ונותנים לו נופך קסום ורומנטי. ההרפתקנים יכולים להדליק פנס או נר ולצעוד בתוך מים רדודים אל תוך הבולען.


#3 חורפש , בית ג'אן ופקיעין – המרכז הדרוזי של הגליל

תחילתו של הטיול תהיה בעיירה הדרוזית חורפיש אילה נגיע דרך כביש 899. לבאים ממזרח (מטולה ומלכיה ) יש לנסוע מערבה על כביש 899 לכיוון שלומי. כקילומטר אחרי הכניסה למתת ישנה פנייה ימינה לכביש 8944. לבאים מהגליל המערבי (גשר הזיו ואילון ) יש לנסוע מזרחה מזרחה על 899 עד הפנייה שמאלה לכביש 8944.8944 הוא כביש ציורי העובר דרך המושב אלקוש (שאוכלס על ידי עולים מתימן וכורדיסטאן ) ומתחבר לכביש 89 ממש בחיבור שלו לנחל כזיב (אפשר לעצור בצומת וללכת כמה מטרים לגשר הישן על נחל כזיב).בכביש 89 פונים שמאלה לתוך העיירה חורפיש.

טיול מומלץ בגרעין הכפר חורפיש כפי שכתב לנו מדריך המטיילים חסן עמאר 050-8676768 נחנה את הרכב בכפר ונגיע לכיכר המרכזית-מערבית בכפר חורפיש. הסיור הרגלי במקום יתחיל בסמטה היוצאת צפונה מכיכר הכפר, לתוך גרעין הכפר, נוגעים בבתי האבן שמשני הצדדים ונבלעים בין בתי האבן העתיקים. המסלול כמעט מעגלי על פי סדר האתרים :

בית רוקמות התחרה – מבנה מראשית המאה -20, המשמש כיום למיזם ייחודי של נשים מהכפר למלאכת יד דרוזית מסורתית ועתיקה. ניתן לתאם מפגש והסבר על ידי עפאף גאנם, מנהלת המיזם, אודות מלאכת היד עתיקה. במקום תצוגת מוצרים ומכירתם, כיבוד בתה צמחים. הכניסה בתשלום.

בית הקשתות העתיק – המבנה שימש לנשים מהכפר למלאכה ול-ציורים שונים. כיום המבנה נעול בגלל עבודות שימור. מסלול הליכה בין בתים עתיקים, המוביל לכנסייה נוצרית עתיקה – הכנסייה מוחזקת ע"י הקהילה הנוצרית הקתולית המתגוררת בכפר ואינה בשימוש, אינה מעוטרת בצלב ונטולת מגדל פעמון על גגה. כנסייה זו קרויה על שם הקדושה מרים אל בוארדי, נזירה נוצרית ילידת כפר אעבלין, שבגליל התחתון, אשר פעלה גם בכפר חורפיש. הכנסייה ככל הנראה נבנתה על שרידיה של כנסייה עתיקה יותר מה התקופה הביזנטית (324-638 לספירה).

מוזיאון אלאמיר – בית המוכתר של הכפר העתיק. מוזיאון המורשת של העדה הדרוזית נמצא במבנה שהיה שייך למוכתר של הכפר בשנות ה-50 של המאה ה-20. המוזיאון מכיל כלים חקלאיים עתיקים, מכשירי רדיו ישנים, לבוש מסורתי ועוד פריטים אטרקטיביים שונים, שמאפיינים את חיי הדרוזים והיו בשימוש במחצית הראשונה של המאה – 20. הכניסה בתשלום .

בית התפילה הדרוזי בכפר – בערבית נקרא המבנה "כלוואה". זהו מבנה מראשית המאה ה-20, מוסתר בחלקו, ללא מאפיינים ארכיטקטוניים. מבנה צנוע עם דלת כחולה מקושטת בדגל הדרוזים .בית האמיד – מבנה שהיה שייך לאחד האמידים בכפר בתחילת המאה -20 ושמו אבו חסין חסן מוסטפא, אחד האמידים של הכפר באותם הימים , לפני מותו בתקופה קצרה תרם את הבית להקדש הדרוזי .נמשיך במסלול דרומה ובצומת נפנה מזרחה (שמאלה), לאתר הנצחה ע"ש אלוף משנה נבי מרעי ז"ל . הביקור במקום כולל צפייה בסרט תיעודי על אודות חייו, הקריירה הצבאית שלו ועל נפילתו במהלך האירועים, שפרצו בעקבות פתיחת המנהרה באזור הר הבית בירושלים בשנת 1996. הכניסה חינם .מאתר ההנצחה, נחזור מערבה לכיכר המרכזית (נקודת תחילת המסלול) ומשם נחזור לרכבים שהחנינו מבעוד מועד.

כדי להגיע לקבר הנביא, נפנה בכיכר שמאלה בכביש העולה לקבר נביא סבלאן, דרך שכונת החיילים המשוחררים הדרוזים בכפר חורפיש, בנסיעה נביט על הטיילת, הבנויה בסגנון עתיק מאבני בתים, שהיו בגרעין הכפר ונהרסו. נוכל לראות גם בתים עם גגות רעפים, מודרניים, של הזוגות הצעירים הדרוזים שבשכונה.

אתר נביא סבלאן- נערוך תצפית מהמרפסת שבתחום האתר: הקבר נמצא בגובה של כ-900 מ' מעל פני הים. לכיוון צפון, נוכל לראות למרחוק את הר אדיר ומאחוריו הכפר הלבנוני בינת ג'בל. ממעל, היישוב מתת ומשטרת מתת, שהייתה פעם משטרת סאסא. ממשיכים עם הרכס שמאלה ורחוק יותר נראה את הישוב זרעית.

הגבעה עם האנטנה היא בסיס בירנית. כל האדמות מבירנית ודרומה הן אדמות חקלאיות של חורפיש, ואפשר לראות שהבנייה מתרחבת לכיוון צפון, אל תוך האדמות החקלאיות. מקאם נבי סבלאן (אינו קברו), שעל הר זבול בחורפיש, שייך לקבוצת המקומות הקדושים, הקשורים לנביאים בהם מאמינים הדרוזים.

זהו המקום השני בחשיבותו לדרוזים בארץ, אחרי קבר נבי שועייב(הנביא יתרו) בקרני חיטין. לפי מסורת זו אימץ סבלאן חיי צנע וסגפנות והקדיש את חייו לעבודת האל. הוא יצא ממצרים לחברון כדי לשכנע את עובדי האלילים לקבל את דת האל היחיד אבל בגלל התנגדותם הוא נאלץ לברוח לגליל והתיישב במערה על הר זבול, שם הקדיש את זמנו ללימוד כתבי הקודש תוך שהוא חי חיי סגפנות. החברונים עלו על עקבותיו אך בדרכם היה עליהם לחצות את נחל כזיב המקיף את ההר. אז אירע נס – מי הנחל גאו וחסמו את דרכם. מאז נקרא חלק זה של נחל כזיב בשם "ואדי חאביס" (נחל המחסום). לפי המסורת בנה סבלאן במו ידיו חדר מעל המערה ובו התגורר והמשיך בלימוד הדת ובהפצתה. בערוב ימיו עבר לכפר בחא בהר הדרוזים שם נפטר. בכניסה למבנה יש לחלוץ נעליים ולהיכנס עם כיסוי ראש, מפאת כבוד המקום. ניתן לשמוע הרצאה מפורטת על האתר, בתיאום מראש, משייח קאסם בדר שמתחזק את האתר. יש לתאם את הביקור באתר מראש, סלולרי 052-9511550. הכניסה בחינם, אולם ניתן להשאיר תרומה כספית סמלית בקופת הקבר הקדוש .

מומלץ לסיים את המסלול בביתו של מורה הדרך עאמיר חסן – שמספק ארוחות וטעימות אותנטיות על טהרת המסורת הדרוזית. את הארוחות מכינה אשתו, מהא, במטבח הביתי שלהם. ניתן גם לקבל הרצאה קצרה הרצאה אודות הדרוזים על אמונות, מסורות, אגדות, שילוב הדרוזים במרקם החברתי בארץ ועוד. הבית ובו גן מטופח נמצאים בפסגת הר זבול בשכונת החיילים המשוחררים, כ-1 ק"מ מערבית לאתר נביא סבלאן.

הבית צופה לנוף מקסים ופסטורלי ופתוח לכל כיווני הרוח. הארוחה ההרצאה תמורת תשלום בנפרד בתיאום מראש בטלפון 050-8676768.


#4 טיול בין מפלים

ממליצה: תירצה ניב, מורת דרך 052-2473188 | כשהחורף מתחיל נפלא וכמויות המשקעים מרשימות זה הזמן לצאת צפונה לארץ מקורות הירדן, לשטוף את העיניים במראות המלבבים ולהאזין לקולות המשמחים של מים זורמים בנחלים ובמפלים.

ההמלצה שלי היא לערוך סיבוב באצבע הגליל ולדלג מנחל או מפל אחד למשנהו.

תחילת המסלול נמצאת במרחק הליכה מ"מלון מטיילים מטולה". מקצה המושבה מטולה יוצא נחל עיון, כדי לא לחזור באותו מסלול (האורך כשעתיים) כדאי להשאיר רכב אחד בצד השני של השמורה, כמה מאות מטרים לפני הכניסה למושבה. המסלול עובר בין המושב מטולה למפל תנור. הכניסה היא מצפון למושבה, בתשלום לרשות שמורות הטבע.

במסלול הזה נעבור ארבעה מפלים נהדרים של העיון: מפל העיון, מפל הטחנה, מפלי האשד ולבסוף מפל התנור. אם אינכם רוצים במסלול הליכה אפשר להסתפק במסלול הקצר אל מפל התנור וחזרה (כניסה כאמור לפני המושבה ) שביל זה שופץ לאחרונה ומאד נוח ונעים להלך בו עם גשרי עץ, מעלה מדרגות אל המפל ואפשרות לתוספת קצרה לתצפית .אם זה הוא יום חורפי והגשם יורד, אפשר גם ליהנות ממראה מרהיב של מפל הטחנה בלבד תוך כדי נסיעה ברכב. ניסע עד לכניסה לנחל עיון מצפון למושבה ונמשיך בכביש המערכת של המושבה, כשמשמאלנו ערוץ הנחל עד לנקודה בה יתגלה לנו המפל בשצף קצף.

משם נחזור לכיוון קירית שמונה וממש לפני הקריה נפנה שמאלה לכביש 99 עד לגן הצפון (מתחם חנויות ומסעדות בין מעיין ברוך ל-הגושרים), שם נעצור ונרד לצפות במראה המשובב של זרימת החצבני ופגישתו עם 2 נחלים נוספים: העיון והדן. העיון מימיו חומים והדן מימיו צלולים. כשהזרימה חזקה והנחל עולה על גדותיו, מומלץ לצפות ממרפסת המקדונלד.

נמשיך צפונה בכביש 99 עד שמורת הבניאס והשביל התלוי. כדי להגיע לגשרים יש לפנות ימינה לפי השילוט . בשמורה שהוכשרה על ידי רשות שמורות הטבע ניבנו גשרים תלויים ממש מעל הנחל המאפשרים לנו ממש "ללכת" על המים . השביל מסתיים במפל הבניאס המרהיב.

משם נמשיך צפונה, עם תחילת העלייה לרמת הגולן למפל סער. המפל מתחיל לזרום עם תחילת הגשמים המשמעותית (שעדין לא התחילה) ולהתחזק ככל שהגשמים שימשיכו לרדת. אפשר לעשות סיבוב מעגלי קצר הכולל תצפית מרהיבה על המפל ומעליו ולהתפעל מהנופים הנהדרים סביב, כמו מצודת נמרוד ומדרונות החרמון.

לקינוח נמליץ להלך בנחת בטיילת הירדן "שביל עמי", בין שדה נחמיה לכפר בלום, שם אפשר לטייל גם אם יורד הגשם. לרוב אין בשביל בוץ והוא מתאים לעגלות ילדים. על המדרכה מופיעים פסוקים,, שהירדן מוזכר בהם, יש מפל שוצף בדרך ואולי נוכל לראות גם כמה חותרים אמיצים בקייק ספורטיבי, הנמשכים אל האתגר שבמים הזורמים.

מיקום