כפר ע'ג'ר
- פתוח בשבת
- סיורים
- פודטראק ועגלות קפה
- נגיש
- המלצות לימי טיול
- טיולי עגלות
- תצפיות
- תרבות וקולינריה
הכפר העלווי עם ההיסטוריה המרתקת עכשיו פתוח לכולם! בואו להכיר את התרבות, המאכלים, ולהרגיש ממש קרובים לחו"ל באטרקציה החדשה של הצפון
היסטוריה בקטנה
הכפר נמצא בנקודה אסטרטגית, בדיוק על הגבול, גבוה וקרוב למקורות מים מרכזיים. אחרי מלחמת העולם הראשונה הוא הועבר לשליטת המנדט הצרפתי, לאחר מכן היה בשליטה סורית, ובמלחמת ששת הימים צבא ישראל הניח שהוא בשליטה לבנונית. בגלל הנחה זו, והעובדה שלבנון לא הייתה חלק מהלחימה, הכפר לא נכבש. היה לכפר חלק במלחמה על המים בין ישראל לבין סוריה בתחילת שנות ה-60, כאשר סוריה רצתה להסית את נהר החצבאני שעובר מתחת לכפר, כדי למנוע את זרימתו לישראל. עם זאת, לבנון לא רצתה לקחת אחריות על ע'ג'ר כדי לא להסתכסך עם הסורים, ולכן אסרה על התושבים לעבור את הגבול ללבנון. כך כפר ע'ג'ר נהיה מובלעת, שאחרי שנגמרה לה אספקת המזון, ביקשה את חסותה של ישראל.
עלווים
תושבי ע'ג'ר הם עלווים, קבוצה אתנית ודתית ששורשיה באיסלאם ושהושפעה מהנצרות. למשל, הם מאמינים בשילוש הקדוש, אך נותנים לו פרשנות שונה מזו הנוצרית. למרות שהם תמיד היו קרובים יותר לאיסלאם, הזרם האיסלאמי הראשי ראה בהם קיצוניים והם נרדפו רבות במהלך ההיסטוריה, ועם השנים הפכו למנודים. בשנות ה-60, עלווים רבים הצטרפו לשורותיה של ממשלת סוריה, ומעמדם החל להשתפר. רוב האוכלוסיה העלווית נמצא בסוריה, מעטים בלבנון
ובטורקיה ועוד פחות בישראל – בע'ג'ר.
סגירת ופתיחת הכפר
בגלל מיקומו, ע'ג'ר היווה סוג של שער בין שטח ישראל לשטח לבנון, וארגון הטרור הלבנוני חיזבאללה השתמש בזה וניסה לבצע מספר פעולות חבלה, חטיפת חיילים והפגזות. אחרי חשיבה על פתרונות אפשריים, הוחלט להציב מחסום בכניסה לכפר, כך שלא התאפשרה כניסתם של אזרחים ישראליים לכפר, ורק תושבי ע'ג'ר והצבא הישראלי יכלו לצאת ולהיכנס.
בספטמבר 2022, הוסר המחסום וכעת כל אחד רשאי להיכנס לע'ג'ר. זה אמנם עדיין נחשב שטח בפיקוח צבאי, אך הכניסה
חופשית. ואנחנו זוכים לטייל בפנינת התרבות הזאת!
אז מה לעשות בע'ג'ר?
כדי לקבל את ההמלצות השוות באמת, פנינו אל יחיא, שעובד במלון מטיילים מטולה וגר בע'ג'ר, והוא נתן לנו 5 המלצות אישיות למקומות ולמאכלים שהוא הכי אוהב!
- הטיילת של ע'ג'ר – טיילת יפה עם תצפית על לבנון והחלק הלבנוני של החצבאני (אם תרצו לטייל בחלק הישראלי, אפשר למצוא מידע עליו כאן). ניתן לראות את הכפר הערבי לואזיה חלק ממנה נמצא בישראל וחלק בלבנון, אז תוכלו להגיד שהייתם מרחק הליכה מחו"ל! באתר תוכלו למצוא עוד תצפיות מהממות בגליל העליון.
- בטיילת יש פוד טראקס מגניבים עם מאכלים, ההמלצה של יחיא – לכו ישר לשווארמה המעולה של מזנון מוסא.
- פארק השלום – תחילתו במזרקה מרשימה ומלאת פרטים והמשכו בגינת מטופחת ומפוסלת, פרחונית ונעימה.
- שתי מסעדות מומלצות שמגישות אוכל עלוואי ביתי מעולה – בלו ליין וביסאן.
- ממתקי אחמד חטיב – תמצאו שם קינוחים שנדיר עד בלתי אפשרי למצוא בארץ, חלקן מסורתיות וחלקן וריאציות יצירתיות (וטעימות!) של אחמד חטיב. ההמלצה של יחיא היא להזמין שם ליאלי ביירות (לילות ביירות).
מה חשוב לדעת לפני הטיול בכפר?
זהו כפר קטן שמקפיד מאוד על השקט והניקיון, אנא כבדו את זה.
בחודשי הקיץ נא להימנע מלהגיע עם גופיות, מכנסיים קצרים ומחשופים. תודה!
מגיעים למלון מטיילים מטולה? גשו להגיד שלום ליחיא, כחובב טיולים יש לו עוד המון המלצות לע'ג'ר ולכל הסביבה!