שמורת טבע נחל שניר- חצבאני
נחל שניר (החצבאני) הוא הארוך במקורות הירדן. הנחל זורם כל ימות השנה, ולאורכו "יער גדות" מפותח של עצי דולב וקירות הבנויים מנטף נחלים. שלא כמו שאר מקורות הירדן, נחל שניר הוא בעל אופי שיטפוני, ולכן יש בו הבדלים ניכרים בין זרימת החורף לזרימת הקיץ.
שמורת טבע פופולארית ומאוד מטוילת, אהובה ומתאימה לכל המשפחה! מוזמנים לשמורה בה יש הכל, מסלול מעגלי, מים ותצפיות!
נקודות עניין בשמורה
- חניון יום – חניון המטיילים הוא חלק מפארק שניר. חניון זה משרת את הביקוש הרב לפעילויות נופש ופנאי, ואפשר לערוך בו פיקניקים (פעילות זו אסורה בשאר חלקי השמורה, כדי שלא לפגוע בערכי הטבע). החניון נמצא בכניסה לשמורה. הבערת אש בכל השמורה כולל בחניון – אסורה בהחלט.
- פארק החושים – ללכת בעקבות הטבע – מסלול חוויתי לכל המשפחה בשמורת הטבע נחל שניר המשלב חוויה חושית, חיבור לטבע והצצה לעולמן של חיות הבר והמגע הפיזי במים, באדמה בעץ ובאבן.
- ברכות מלאכותיות (נגיש) – בין החניון לערוץ הנחל עצמו נחפרו שתי ברכות. האחת היא "בריכת שכשוך" להנאת המטיילים, והשנייה משמשת גן מקלט לצמחי מים נדירים, כגון נופר צהוב ומרסיליה זעירה, שכמעט שנכחדו מהטבע בארץ.
- מסתור ציפורים ומאגר הטא"פ ליין – נמצאים בחלקה הצפוני של השמורה. מאגר המים הגדול הוקם בקרבת תעלת הנוחיילה – תעלת מים המגיעה מאזור עין בארד (צפונית לתל דן). לצד תעלת המים עובר קו צינור נפט, שהוביל נפט משדות הנפט בעיראק לנמל צידון שבלבנון, ומכונה Trans Arabian Pipeline, או "הטאפליין". הקו הונח לאחר הקמת מדינת ישראל, עם הפסקת השימוש בקו הנפט מעיראק לנמל חיפה. לאחר מלחמת ששת הימים עבר חלק מתוואי הקו בגולן לשליטת ישראל, ואחרי חבלה בקו באזור מקורות הירדן, דלף נפט גולמי לנחל דן ומשם לירדן. בעקבות חבלה זו ננקטו אמצעי בטיחות – מי עין בארד הוסטו מנחל דן לעבר נחל שניר, ונחפר המאגר הזה. במקרה של חבלה נוספת, מאפשר המאדר להטות את הנפט ולמנוע את זיהום מקורות הירדן. קו הנפט אינו פעיל היום, והמאגר משמש מאגר מים. מאגר זה מושך עופות מים רבים, ולנוחות המטיילים הוקם לידו מסתור ייעודי המאפשר צפייה בעופות.
- מצפור נחל שניר – נקודת תצפית במסלול הארוך, המאפשרת למטיילים לצפות על חלקה הצפוני של השמורה. באזור זה עובר הנחל דרך רמה בזלתית ויוצר "קניון" עמוק. הקניון אינו נגיש למטיילים מסיבות ביטחוניות. במוצא הנחל מהקניון נמצא גשר ע'ג'ר – גשר עתיק, שלצדו היה עד למלחמת ששת הימים מפגש הגבולות בין ישראל, סוריה ולבנון. בקרבת הגשר נמצאת תחנה הידרומטרית למדידת הספיקה בנחל לאורך השנה. אין אפשרות להגיע לגשר ולתחנה ההידרומטרית.
- ערוץ נחל שניר – שביל ההליכה חולף לאורך כקילומטר אחד בגדה המזרחית של הנחל. השביל המוצל חולף בצילם של עצי דולב עבותים, ומדי פעם בפעם חוצה פלגים רדודים המצטרפים לנחל השוצף. בחודשי החורף השביל נסגר מדי פעם בשל זרימה חזקה.
- מפלי הטרוורטין – בדרכנו לאורך ערוץ הנחל נראה משמאל לשביל ההליכה מפלי מים קטנים המזרימים את מי נחל דן הקרירים לנחל שניר. מפלים אלו מתחתרים בשכבה עבה של סלע צהבהב המכונה טרוורטין, ובעברית יפה "נטף נחלים". סלע זה נוצר בתהליכי השקעת אבן (כמו האבנית שבקומקום) בעקבות זרימה אטית וממושכת לאורך שנים. למעשה, כל הגדה המזרחית של הנחל בתחום השמורה בנויה מסלע זה – עדות לעוצמת הזרימה באזור הזה בעבר.
חשוב לדעת:
- נגישות בשמורה: חניה, מבואה עם מרכז שירות למטייל, בתי שימוש, פינות פיקניק מוצללות עם ברזיות, שביל בטון במסלול מעגלי, תצפית לנחל שניר ולבריכות, מאחזי יד במדרגות, שילוט הכוונה וזיהוי ושלטי הסבר. השבילים האחרים עשויים מצע מהודק.
- כניסת כלבים אסורה.
- יש להירשם באתר רשות הטבע והגנים טרם ההגעה.
*המידע נלקח באתר רשות הטבע והגנים.
מיקום