יום טיול בגליל המערבי - סובב כביש 899
- מתאים לכלבים
- נגיש
- המלצות לימי טיול
- טיולי חורף
- מסלולי הליכה
- תצפיות
אמנון גופר, מדריך טיולים המתמחה בתרבות הגלילית ומחבר הספר "סודות גליליים" מלווה אותנו במסלול נופי לאורך הכביש הירוק תמיד
מהכחול של הים, אל הירוק של החורש במרומי הגליל, מתפתל לו כביש 899 ולוקח את המטייל למסע משכר של צבעים, טעמים, מקומות ואנשים שכאילו יד אמן פיזרה על הפינות הכי צפוניות במפת ארץ ישראל.
נצא לטיול אל הירוק של החורש והנוף הגלילי ואתם תמצאו לכם מדי פעם את הדרך לטעום משפע האטרקציות הנוספות שבמרחב.
הים והסלע
את הטיול נפתח באתר ראש הנקרה – מבט דרומה אל קו החוף שמתחתינו מגלה לנו מפרצונים חוליים והלאה דרומה נראה את נהריה, עכו ואף את חיפה והמפרץ החודר בלשון עמוקה אל הים. נרד ברכבל לסיור רגלי בנקרות אשר נוצרו ממפגשם השוצף של גלי הים עם קו החוף וחתרו אט אט בסלע הגיר הלבן ונחזה בסרט המספר את סיפורה של רכבת הנוסעים שעברה במקום הזה ממש בדרכה מחיפה לביירות.
כפר נטוש, כנסיה, מקאם ואתר חומה ומגדל
נמשיך על כביש 899 בואכה שלומי, בכיכר הראשונה נפנה שמאלה כ- 300 מ' ונפגוש את מה שנשאר מחורבותיו של הכפר 'באסה' שתושביו נמלטו ללבנון במלחמת העצמאות ועל שמו מושב 'בצת' הסמוך. במקום נותרה כנסיה עזובה שעץ תאנה מבקע קירותיה, מקאם מוסלמי על שם הנביא 'אל-חאדר' (אליהו הנביא) ועוד מספר מבנים. נמשיך מזרחה בדרך העוקפת את העיירה שלומי מצפון, דרך בתיה של שכונת שלומית, רכס סולמה של צור צופה אלינו ובשיאו גבול ישראל, לבנון. הדרך חוברת בקצה עם כביש שלומי חניתה. בהתאם לשילוט נכנס לביקור באתר "חומה ומגדל" המשחזר את ימיו הראשונים של קיבוץ חניתה שעלה כאן על הקרקע בשנת 1938 ואחר כך עבר ליישוב הקבע שלו במעלה ההר. בזמן שהילדים מטפסים לראש המגדל יוכלו המבוגרים לשבת על ספסלי קק"ל הפזורים במקום וללגום קפה ולטעום כעכים. (אם הבאתם מהבית)
הנוף, המערה וסיפור גבורה
נחזור לכביש 899 ונמשיך מזרחה. לאחר מס' ק"מ. נפנה שמאלה בדרך העולה לקיבוץ אדמית כשפנינו מועדות למערת 'קשת'. נטפס בדרך הנקראת "מעלה ג'יימס בל" עד השיא, (אין להיכנס לשביל המסומן באמצע העליה) נסתייע בשילוט המכוון אותנו בדרך כורכר נוחה לרכב עד חניון מערת קשת. 5 דקות הליכה מהחניון ונגיע לתופעת טבע ייחודית- קשת סלע תלויה בין שמיים לארץ ומתחתיה מצוק הלוקח אותנו מטה מטה אל נחל בצת הזורם לו מעדנות בחורש הירוק והצפוף. נצעד בזהירות על הקשת (יש לאחוז בילדים) כ- 100 מטר מזרחה בשביל המסומן לנקודת תצפית "מצפה אמיר" (על שמו של סא"ל אמיר מיטל, מג"ד בגולני שנהרג בפעולת צה"ל בנועיימה שבלבנון – סיפור הקרב מפורט במקום) בנקודת התצפית אבן סימון והכוונה לכל רוחות השמים ושם גם המקום לתפוס פינה שקטה אל מול הנוף, לנשום עמוק ולתת לראש לקחת אותכם לאן שתרצו…
דרך נופית, חורבות הכפר איקרית ופארק גורן
ממערת קשת נחזור לדרך האספלט ונמשיך מזרחה. המעוניינים, יכולים להיכנס לקיבוץ אדמית, בשער יפנו ימינה ודרך המערכת המקיפה את הקיבוץ תעשה לכם את העבודה מבלי שתרדו מהרכב. זוהי דרך נוף נפלאה שכולה נשקפת מחלון המכונית הנוסעת. נצא מהקיבוץ ונמשיך מזרחה. משמאלנו הכפר הבדואי ערב- אל עראמשה שרבים מתושביו משרתים בזרועות הביטחון ובמלחמת לבנון השניה קטלה קטיושה 3 נשים מהכפר. הכביש הסלול מערב אל עראמשה עד זרעית, מלטף את רכס ושמורת הר מנור מדרום והנופים הנשקפים מחלון המכונית הם מטעי הנשירים של מושבי האיזור ומרחוק רכסי הגליל המערבי. לאחר שנחלוף על פני מושב זרעית, ומושב שומרה, נעלה שוב על כביש 899 וממש בכניסה המערבית של מושב שומרה, נבחין בצריח הכנסייה של הכפר הנטוש איקרית. נטפס בדרך העפר אל הכנסייה. היה זה כפר נוצרי קאתולי ותושביו עזבוהו בשנת 1948 תוך הבטחה שיוכלו לשוב עם שוך הקרבות באיזור. הבטחה זו שלא מולאה מעולם מעלה את סוגיית העקורים למאבק משפטי מתמשך. הכפר למרות ההבטחות נהרס עד היסוד (למעט הכנסייה) ותושביו שרובם עברו לכפר ראמה באים בימי ראשון לכנסיה ואף בערוב ימיהם נקברים בבית הקברות שבמקום. מומלצת תצפית מחזית הכנסייה מערבה ואף ביקור בבית הקברות. סוד קטן! בסמוך לכביש מתחת לבית הקברות מצויים מספר 'סרקופגים' (ארונות קבורה) מרשימים מהתקופה הביזנטית.
יחמור, מונפורט ושביל נסתר
נחזור לכביש 899 ונמשיך מערבה. בכניסה למושב גרנות הגליל נפנה שמאלה ומיד שוב שמאלה אל דרך כורכר. דרך נפלאה זו לוקחת אותנו אל פארק גורן ומרגע שהיא נוסעת על שפת מצוק נחל כזיב מתגלים לנו הנופים הנפלאים של הנחל והחורש הארץ ישראלי צובע הכל בירוק. מומלץ לעצור לתצפית בחניון הזיתים. יש סבירות שנצפה גם ביחמורים המסתובבים חופשי בשמורה אחרי שהובאו לארץ מפרס והושבו לטבע גם בנחל כזיב. את הסיור בפארק נסיים במצפור המונפורט אליו נגיע בנסיעה מתונה על הדרך מערבה. בחניון נפרד מהרכב ונצעד בשביל המסומן 250 מטר אל מרפסת התצפית ממנה נראה במלוא הדרו מבצר המונפורט. המבצר שהוקם במאה ה- 13 על ידי המסדר הצלבני הטבטוני נראה כמו תלוי על חוטמה של השלוחה ומכאן גם שמו מבצר "הקרן הקטנה", או בערבית "קלעת קורין". בפארק גורן הכשירה קק"ל חניון ענק, משובץ בשבילים ומסלולי הליכה קלים. זהו מקום נפלא לפתוח שולחן בצל האלונים ולתת לילדים להשתובב בינות לעצי החורש הטבעיים. את הדרך חזרה ניסע בשביל אספלט מתפתל בין הפארק למושב עבדון שתחילתו ממש ליד חניון הפארק וסופו על כביש מספר 70.
הפתעה לסיום – מפעל הסוכר הצלבני
בצומת עבדון בשולי כביש 70 מרחק של 200 מטר דרומה נמצא מפעל להפקת סוכר צלבני. האתר בן המאה ה- 12 שוחזר ושופץ בשנים האחרונות. ניתן לראות במקום את שרידי אמת המים שהגיעה מנחל כזיב, את הטחנה לרסק קני הסוכר ואת שרידי האולם שבבסיסו היו תנורים לבישול ולזיקוק.