פארק עמק התכלת

  • טיולים

פארק עמק התכלת משתרע על כ-580 דונם במבואות הצפוניים של צפת, ובו מעיינות ובוסתנים לנוכח נוף הר מירון הנשקף כמעט מכל פינה בפארק שבין שביליו רועים איילים ויעלים ובברכותיו רוחצים עופות מים.

לתצוגת מפה

כולם מכירים את התחושה שחוזרים לעיר שבא גדלתם. אי אפשר להסתיר את התדהמה של "כמה העיר התקדמה", "כמה הכול מטופח וכמה האזור השתנה…

בפארק עמק התכלת מציעים לכם המטיילים, חוויה הפוכה: בואו לחזור לטבע של פעם. בואו לראות איך נראתה צפת של פעם, על הגינות, הנחלים, הבוסתנים ועל בעלי החיים שהיו מסתובבים בפאתיה.

קיימים שני מסלולים עיקריים:

מסלול משפחות – מעגלי, בין כ-2 קילומטר, מותאם לכולם (גם לעגלות) , המתחיל ומסתיים בשער הפארק. מסלול מיטבי לכת – אינו מעגלי, בין כ-5 ק"מ, המתחיל בעין תכלת ומסתיים בחניון איסוף למרגלות הפארק.

לפני מספר שנים בוצע שיפוץ של פארק עמק התכלת ע"י הקרן הקיימת לישראל בשיתוף עיריית צפת, במטרה להכשיר שטח עצום של כ-580 דונם ולהפוך אותו לחוויה ירוקה למטיילים. השטח טופל נוקה, נוכש ושופץ. נשתלו בו גנים, נכבשו בו שבילים ופוזרו בו כמה סוגים רבים של בעלי חיים, שככל הנראה שכנו באזור צפת בעבר. וכך נוצר פארק עמק התכלת. ריאה ירוקה לתושבי צפת והסביבה וכמובן למטיילים ומשפחות מכל רחבי ישראל.

כיצד מגיעים?

נוסעים בכביש 89 ונכנסים לכניסה הראשית לצפת. פונים ימינה כחצי קילומטר מצומת הכניסה הראשית ימינה אל תוך רחבת החניה בכניסה לפארק תכלת. הפארק הוא אינו פארק רגיל ולא נועד לפיקניקים וכדומה , אלא לטיולים סיורים ותחושה עמוקה של שיתוף עם הטבע. במקום אין שולחנות לפיקניקים או שבילים לרוכבי אופניים (עליהם הכניסה אסורה). העניין המפתיע בפארק הוא שילוב בעלי החיים שבו. בשטח הפארק מסתובבים עדרים של איילים, יעלים ודישונים ללא הפרעה ובאגמים שוחים ברווזים ואווזים, גם כן ללא השגחה.

כמה נקודות מעניינות במסלול הקצר:

א. עין חסיל – מעיין היבול, הוא אחד ממעיינות רבים הנובעים בעיקר בחורף באזור הפארק. המעיין הקטן ממוקם באזור הגשרון השלישי.

ב. עין תכלת – על שמו קרוי הפארק. המעיין עבר שיפוץ ונובע אל ברכה עם פרגולה ריבועית מעליה. בסביבתו נטעו עצי חרוב ועצי פרי המוסיפים לאוטנטיות של החוויה הכמו תנ"כית של הפארק.

ג. ממעין התכלת יורדים בגיא של נחל ביריא וצועדים לכוון צפון, שם נצפה בבית קברות ערבי עתיק. במקום זה נפגוש עצי אלה עתיקים ובסוף החורף תחילת הסתיו ניתן למצוא כאן פריחות של סחלבים על מיניהם ושל דבורנית. מאוחר יותר פורחים במקום פרחי אירוס ארם נהריים, גבוהים, גאים וסגולים-תכולים.

ד. משם נצעד לכוון הפרגולה שניצבת מעל המעניקה לנו תצפית נהדרת להר חירם, הר אדיר והר מירון.

ה. נחזור חזרה לפיצול השביל וניקח את צדו הימני של המזלג ומשם נעבור עץ אקליפטוס, אל עבר הבריכות התחתונות. בבריכות אלו נמצא בעלי חיים כגון אווזים וברווזים. מכאן נשוב לרכב.

במסלול הארוך ישנן כמה אפשרויות: הקצרה יותר – אחרי הבריכות התחתונות לחבור לשביל ער ממזרח לנחל הפונה לצפון ולחזור לנקודת היציאה בשער הראשי. הארוכה יותר – כאן יש צורך להשאיר רכב בנקודת איסוף הנמצאת צפונית לבית העלמין הישן של צפת, ממשיכים בדרך העפר הסמוכה לגדר בית העלמין, עד לחניון. בשביל העבר נלך מערבה ונצא בשער המיועד משטח הפארק. מכאן נרד בדרך עפר רחבה המגיעה אל הרובע היהודי העתיק של צפת. הדרך יוצאת מכפר עין הזיתים ושימשה כנתיב הכניסה הראשי לצפת עד שנת 1915 לערך. בדרך זו צעדו לוחמי פלמ"ח רבים עד שנסלל כביש מס' 89. המסלול הינו למיטבי לכת.

חשוב!

  • לא לשכוח להצטייד במים ובכובעים ולהקצות זמן מתאים, כדי שתוכלו ליהנות מנוף מדהים באווירה של פעם, קרוב לימי התנ"ך בימינו אנו.
  • הכניסה לפארק ללא עלות.
  • הכנסת בעלי חיים מכל סוג לפארק אסורה, למעט כלב נחייה.
  • נגישות המסלול הקצר: ליד הבריכות (תחנה מספר 1 עד 9 במפה) הכשירה קק"ל מסלול מעגלי שחלקו מונגש ובצדו ספסלים ופינות ישיבה. המסלול מתאים לכל המשפחה. אורכו של קטע זה כ-800 מטר.המסלול הארוך: אורך מסלול ההליכה משער הפארק ועד הבריכות התחתונות (מסלול הלוך וחזור) הוא כקילומטר אחד בלבד. המסלול תלול ובו 160 מדרגות, ואינו מתאים לעגלות ילדים וכיסאות גלגלים.

    *קרדיט צילום: צביקה בורג

מיקום