צפת העתיקה

  • סיורים
  • המלצות לימי טיול
  • טיולים
  • מסלולי הליכה
  • תרבות וקולינריה

טיול בצפת מתאים לכל תקופות השנה, בחורף אפשר לחוות בה שלג ובקיץ העיר העתיקה תהווה טיול קריר ועתיר אווירה חגיגית, רוחנית ומרוממת.

לתצוגת מפה

כל ביקור בעיר העתיקה של צפת מכניס אותנו לעולם של פעם, למקום בו כמו עמד הזמן מלכת, הסמטאות, בתי האבן העתיקים, בתי הכנסת ובתי המדרש. הסיפורים על ימי עברה של העיר, תלאותיה ושמחותיה, האנשים שחיו בה לפני מאות שנים, רוחם והשפעתם כאילו עדיין מלווה אותה.

במהלך הסיור נרד מגן העיר, ליד מכללת צפת, אחרי תצפית יפה לסביבה , אל הרובע היהודי של העיר העתיקה. נרד ברח' בר-יוחאי , בדרך לכיכר המגינים. נכנס להכיר את האמן דוד פרידמן, שעבודותיו מופשעות מתורת הקבלה והוא נכון לספר על כך ולפתוח צוהר לנושא ונעצור ליד סמטת המשיח, בה סבתא יוכבד הייתה מצפה לו כל ערב עם כוס תה עבורו.

בכיכר המגינים נעשה אתנחתא ונתפעל מהבתים הנאים שסביבנו ונראה שזו, למעשה, הכיכר המרכזית של העיר העתיקה. משם נרד אל חצר האר"י וגוריו. שם תוכלו לשבת על מדרגות האבן ולהעלות ברוחנו את הימים בהם היה יוצא האדמו"ר לקבל את פני שבת המלכה. מכאן נמשיך לביקור בבית הכנסת האשכנזי ע"ש האר"י, שם נוכל ללמוד עד כמה דמותו של האיש הייתה ועדיין משמעותית בהשפעתה על צפת ועל העולם היהודי בכלל, מן המאה ה-16 ואילך.

בסמטת בית יוסף נוכל לגלות את השינויים לטובה, שנעשו בעיר העתיקה. רוב בתיה הישנים וההרוסים הפכו בשנים האחרונות לגלריות נאות מאד, בתי קפה ומזנונים ופני העי העתיקה התחדשו ללא הכר. כאן נוכל לבקר בגלריות השונות, נתרשם מעבודות האמנות לצד כמה ממבני האבן הנפלאים שיש בהם הפתעות כמו חצר פנימית עם בור מים ועץ תאנה עתיק לצדו, תצפית מדהימה על הגג אל מרחבי הגליל כולו, מקווה עתיק שנתגלה בתהליך השיקום וכו'.

מנקודה זו נמשיך ונרד לבית הכנסת ע"ש אבוהב , מן היפים בין בתי הכנסת העתיקים של צפת. אגדה נפלאה מלווה את הקמתו של בית הכנסת הזה וספר תורה עתיק שוכן בארון הקודש שלו. נעלה חזרה לרחוב הגלריות.

אפשר להמשיך גם לביקור בבית כנסת ע"ש קארו, גם הוא עתיק, מיוחד ועשיר באווירה וכמובן מספר את סיפורו של האיש רב הפעלים שחי בצפת במאה ה-16. אפשר ומומלץ לשלב בסיור ביקור במוזיאון בית המאירי ו/ או מחלבות המאירי / מחלבות קדוש / נרות צפת ואפשר גם להמשיך ולהלך בקרית האמנים, שהתפתחה ברובע הערבי לשעבר. הרוב הערבי שניטש במלחמת השחרור והפך עם השנים להיות ביתם של אמנים ידועים. גם היום חלקם עדיין משמשים כבית לעבודותיהם של האמנים שחיו בם בעבר ויש בהם מוזיאון/ גלריה על שמם. חלקם משמשים גם כבית וגם כגלריה לאמנים, שהגיעו מאוחר יותר. גם בחלק זה של העיר העתיקה התרחשו שינויים לטובה לאחרונה ובתים ישנים ונטושים הפכו לגלריות / בתי קפה / בתי תרבות ועוד.

הערות-הארות :הצטיידו בלבוש צנוע בכניסה לבתי הכנסת, כדאי לשריין מספיק זמן, פתיחות וסבלנות, כדי שתוכלו לספוג את האווירה המיוחדת של העיר הזו עיר המקובלים והאמנים , שילוב מרתק מעניין ומעורר השראה.

אם יש לכם יותר מרכב אחד הקפיצו רכב לסיום המסלול בחניון המאירי. במידה ואין הזמינו מונית, שתחזיר אתכם לחנייה ליד המכללה בה השארתם את רכבכם. קלי הרגליים כמובן יכולים לחזור ברגל את המסלול. שיהיה לכם טיול מהנה ומוצלח! נכתב ע"י תרצה ניב מורת דרך 05-22473188, נערך ע"י חן ירמיצקי.

מיקום