חולות כסוי
- פתוח בשבת
- טיולים
- מסלולי הליכה
חולות כסוי הן למעשה דיונות חול זהוב, דק ורך כל כך, שיזמין אתכם, גדולים כקטנים, לחלוץ נעליים, לרוץ, להגיע לפיסגה חסרי נשימה ולרוץ או להתגלגל למטה בהתלהבות!
חולות כסוי הן למעשה דיונות חול זהוב, דק ורך כל כך, שיזמין אתכם, גדולים כקטנים, לחלוץ נעליים, לרוץ, להגיע לפיסגה חסרי נשימה ולרוץ או להתגלגל למטה בהתלהבות!
אחרי נסיעה ארוכה אין ילד שלא ישמח להתרוצץ עליהן, להתגלגל מהן וממש לעוף עליהן. כן, אלו דיונות חול – זהובות, בתוליות, רכות ומחבקות. ברוכים הבאים לחולות כסוי, הנמצאים במרחק של חצי שעת נסיעה ממלון מטיילים לוטן – דיונות המעטרות את שולי נחל כסוי.
רוצים להגדיל? מלבד גלגולים ממכרים אפשר לעשות כאן גם מסלול קצר – 2.5 ק"מ (לא בחום הקיץ כמובן). בדרככם בשביל המסומן בשחור תראו סהרונים (מעגלי אבנים) – רמז לפעילות אנושית קדומה בלב המדבר. ממשיכים, מטפסים על רכס ואז נגלה נוף מרהיב של בקעת עובדה ונחל כסוי.
בדרך תפגשו דיונות חול מזמינות, אבל אל תתמסרו מיד – חכו לדבר האמיתי: "הדיונה הגדולה". כאן מתחיל הכיף האמיתי! חולצים נעליים, מטפסים, מתגלגלים וחוזר חלילה. לאחר שממשיכים חוברים לשביל הירוק וחוזרים לרכב.
טיפ למטיילים: אם מתאים לכם להמשיך לטייל ולהכיר אתר פרההיסטורי מקסים בלב מדבר, מוזמנים להמשיך למקדש הנמרים, הנמצא במרחק 7 דקות נסיעה מחולות כסוי.
מקדש הנמרים
מקדש הנמרים הוא אתר פולחן פרהיסטורי פתוח לשמים. האתר היה פעיל מאמצע האלף ה-6 לפסה"נ (התקופה הנאוליתית) עד האלף ה-2 לפסה"נ (תקופת הברונזה התיכונה). האתר התגלה במקרה, על ידי טנק, שעבר במקום כחלק מתרגיל צבאי, וחקרו אותו חוקרי רשות העתיקות. רשות הטבע והגנים הקיפה את המתחם בגדר נמוכה כדי להגן על האתר הרגיש מפני רמיסה של כלי רכב, והציבה ליד המקדש שלט הסבר.
המקדש בנוי מחצר מרובעת מוקפת "חומה" כפולה עשויה מנדבך אחד של אבנים קטנות. בחצר חפורים ארבעה בורות, ולפי דעת החוקרים הם מזבחות קדומים מכמה תקופות. גיל הפיח שנמצא במזבח הקדום ביותר נאמד בכ-7,500 שנה. במערב החצר יש עוד מתחם, אולי קודש הקודשים של המקדש. זהו תא מוארך ובו 16 מצבות אבן קטנות שכנראה ייצגו אבות קדמונים.
ממזרח לחצר התגלו לוחות אבן קטנים נעוצים בקרקע, המתארים 16 דמויות בעלי חיים באורך כמטר. דמות אחת מייצגת ראם, ורוב הדמויות האחרות זוהו כנמרים לפי הזנב המורם שלהם. הנמרות פונות מזרחה אל זריחת השמש, וייתכן שהן מייצגות את החיים והפריון, ואילו הראם מתואר ללא ראש והוא בעל החיים היחיד הפונה מערבה, ונראה שהוא מייצג את המוות. האבנים הקטנות שמצטרפות ללוחות הן שחזור של הדמויות. רשות הטבע והגנים הכשירה את האתר לביקור בשנת 2011.
איך מגיעים לחולות כסוי ולמקדש הנמרים? כותבים בוייז ״חולות כסוי״, ״מקדש הנמרים״
כתיבה וצילום: יעל לרנר