נחל דישון
- מתאים לכלבים
- טיולי חורף
- מסלולי הליכה
מסלול נחל דישון הוא מסלול נינוח ומתאים במיוחד לטיול בזמן החורף והאביב, משלב מערות, פריחות. הטבע בשיאו.
אי שם בגליל העליון המזרחי, מעט דרומית לגבול עם לבנון מסתתר לו אחד הנחלים היפים של ארצנו.
נחל דישון, אליו נשפך נחל אביב מציג במלוא עוזו את היופי הגלילי. נחל אביב, בו עובר הטיול בחלקו הראשון, כולל גם כמה אטרקציות החביבות על כולנו – מערות. הפעם לא מדובר במערות מסתור קטנות וצרות, כי אם מערות שנוצרו בסלע הגירני ונעשה בהן שימוש על ידי בני אדם בתקופות שונות.
המסלול נוח בכל עונות השנה, אם כי בסוף הקיץ, לא הכל ירוק כמו בחורף או באביב. המסלול אינו מעגלי אך דורש הקפצה קצרה בלבד. לאוהבי הגליל זהו מסלול שאסור לפספס. המסלול עובר במערות אביב אך ישנן מספר מערות נוספות בנחל המופיעות בתיאור שהגישה אליהן קשה ואין חובה להעפיל אליהן.
איך מגיעים:
מכביש 89 (נהריה – צפת) פונים בצומת חירם לכביש 899. שימו לב כי מצומת זאת יוצאים 2 ענפים של כביש 899, האחד לכיוון מערב וראש הנקרה ואילו השני מזרחה לעבר ברעם ויראון. אנו נפנה לחלק המזרחי.
סמוך לבית הכנסת העתיק ברעם נפנה ימינה להמשך כביש 899. נסע כ- 6 קמ, ומספר מאות מטרים לאחר צומת בה ניתן לפנות לריחניה, נראה בצד ימין של הכביש שלט המפנה לנחל דישון ולידו מגרש חניה סלול.
במגרש זה נשאיר את הרכב שיאסוף אותנו בסוף המסלול (ואם אין רכב נוסף – מנקודה זו נתפוס טרמפ לתחילת המסלול). נמשיך עם הרכב לתחילת המסלול אשר נמצא עוד כ- 3 קמ עם הכביש בו באנו.
נקודת ההתחלה הינה בעיקול החד של הכביש כקמ לאחר הפניה לקיבוץ יראון. שימו לב כי אין מקום חניה מסודר ויש להחנות את הרכב מבלי שהוא יפריע לתנועה.
המסלול:
מצידו הדרומי של הכביש מתחיל שביל המסומן בסימון שבילים כחול. שביל זה, בו מתחיל המסלול, עובר באפיקו של נחל אביב, נחל שראשיתו במורדות הרכס של מארון א-ראס שבלבנון. כ- 2 קמ מנקודת התחלת המסלול, נשפך נחל אביב לנחל דישון אשר מנקז את הרי מירון מזרחה, לעבר עמק החולה.
עם תחילת ההליכה בשביל נחל אביב, ניתן להבחין בתופעות הקרסטיות אשר בגדות הנחל. קארסט הוא הכינוי לתהליך שבו מי הגשמים אוכלים באבן הגיר ויוצרים מערות, נטיפים וזקיפים, צנירים ושאר תופעות טבע מרשימות. בנחל אביב, עשו מי הגשמים שמות באבן הגיר המקומית והשאירו לנו שלל מערות וצורות סלע המשאירות לדמיון מקום רב. אחת הצורות הידועות והמוכרות שנוצרו הן העלמות – עמודי אבן אשר נראים כפסלים בצורות שונות. דמויות אלו העומדות מעל הנחל, גבוהות וזקופות, מביטות על המטיילים, היום ממש כפי שהביטו באנשים בתקופות קדומות – אפילו לפני אלפי שנים.
המערות הרבות שנוצרו מהוות מקום גידול לעופות שונים בהם יונים, עורבים שחורים ואף נשרים שבחרו בנחל אביב כמקום הקינון שלהם. בנחל ניתן לראות מפעם לפעם עצי תאנה שביניהם פרחים רבים. בהתאם לעונה בה אתם מבקרים בנחל תוכלו למצוא, כלניות, נוריות או פרגים, לוטם, סירה קוצנית, חורשף מצויץ, ציפורן נקוד, ועוד ועוד. כ- 700 מטרים לאחד תחילת המסלול, חדי העין יוכלו להבחין בסימון שבילים שקוף הפונה ימינה מן השביל. השביל הפונה ימינה מוביל בעליה תלולה אך קצרה למערת קבר אשר נמצאת בערך ב2/3 גובה הגדה הדרומית של הנחל.
שימו לב כי הטיפוס למערת הקבורה הוא קשה ובהמשך הירידה תלולה ולא מתאימה לכל אחד ואחת. המערה כוללת פתח חצוב מלבני בתוך משקוף קשתי מעוטר. בתוך המערה ניתן לראות כ- 10 קברים עתיקים, יתכן מהתקופה הביזנטית בהם הניחו את הגופות. סביר כי מערת קבורה חצובה זו, שימשה את תושבי המקום שדרו במערות שנראה בהמשך הנחל.
מערת חניה
המערה הראשונה אשר ברור כי שימשה למגורים היא מערת חניה. המערה נמצאת גם היא בגדה הדרומית של הנחל בערך באותו קו גובה של מערת הקבורה. להרפתקנים במיוחד, ניתן ללכת בזהירות רבה על המתלול עד למערה. לזהירים יותר, או אלו שכלל לא טיפסו למערת הקבורה, נמשיך עם השביל המסומן באפיק הנחל ונביט מדי פעם ימינה. כקמ מתחילת המסלול נבחין למעלה מימין במערת חניה. במערה, שניתן לטפס אליה (שוב בעליה די תלולה המחייבת גם ירידה תלולה בחזרה לאפיק הנחל), ברורים לעין סימני פעילות של בני אדם. המערה הטבעית הורחבה למבנה בעל 3 מפלסים. במפלס העליון מספר חדרים בהם אפילו חצובים חלונות המשקיפים לנחל ובור אשר נראה כי שימש לאכסון מזון ועיבודו.
ממערת חניה, ניתן לראות בצידו האחר של הנחל את מערת אביב. סימון השבילים הכחול מוביל אותנו ישירות למערת אביב, וגם מי שלא טיפס לאף אחת מן המערות הקודמות יהנה מהביקור במערה שהיא למעשה מערכת של מערות במרכז הצוק. ניתן להבחין בבורות מים מטויחים החצובים בסלע וכן במרזבים אשר מובילים את מי הגשמים לבורות אלו.
מערות אביב
ממערות אביב נשקף נוף עוצר נשימה של נחל אביב, נחל דישון והחלק הצפוני של הגליל העליון המזרחי. ביום טוב, ניתן אף לראות את גוש הרי מירון. ממערות אביב, מתחיל השביל לרדת לעבר אפיק הנחל. שימו לב כי במהלך הירידה ניתן להבחין בגת חצובה בסלע, אשר שימשה לדריכת ענבים ויצירת יין. כקמ לאחר הביקור במערה, נגיע לחיבור נחל אביב עם נחל דישון [6]. במקום זה נמצאת תחנת שאיבה ישנה של מקורות שעל קירותיה מסומן המפגש עם השביל העובר בנחל דישון המסומן בסימון שבילים אדום וכן עם שביל ישראל העובר גם הוא בנחל דישון.
המשך המסלול שלנו מכווין אותנו ימינה במעלה נחל דישון. לאלו שבאים בחודש נובמבר וזמנם וכוחם בידם, כדאי לשקול דווקא לפנות שמאלה וללכת כקמ וחצי לכל כיוון לעבר ריכוז נפלא של פריחת חלמוניות.
בחודשי החורף, זורמים בנחל דישון מים ויתכן שתדרשו לדילוג בין אבנים לעבר צידו השמאלי של הנחל, בו עובר המסלול. בחדשים אלו נחל דישון מרשים במיוחד. אז תוכלו להיפגש עם הקידה השעירה, האלון, האלה, החרוב, השקדיה ועוד רבים מנציגי צמחיית הגליל.
לאחר 2 קמ הליכה בשביל העובר בנחל, נגיע למגרש החניה בו השארנו את הרכב. שימו לב כי בנקודה זו ישנו גם אתר פיקניקים נחמד והוא מעולה לסיום המסלול ולמנוחה והתרעננות עד להגעת הרכב השני.