עין געתון וחורבת געתון

טיול מים נעים וקליל לעין געתון וחרבת געתון שבגליל המערבי

  • מתאים לכלבים
  • טיולים
  • מסלולי מים
  • מעיינות
לתצוגת מפה

את נחל הגעתון אנחנו מכירים, כשהוא חוצה את העיר נהריה בתעלה מדופנת ועושה את דרכו אל הים בזרימה מנומנמת בקיץ, המתעוררת בחורף ומציפה לעתים את רחובות העיר. בטיול הזה נכיר את פניו האחרים של נחל הגעתון, פניו הפראיים ועטורי הצמחייה, נכיר שביל יפה בחורש וחורבה מרשימה ובה סיפור מעניין. כל אלה לוקחים אותנו אל ימים אחרים עת שלטו בארץ ישראל העות'מנים והארץ על אדמותיה וכפריה חולקה בין משפחות אפנדים עשירות.

מצומת כברי נסע מזרחה, לכיוון מעלות, נטפס עד לצומת געתון יחיעם, אז נפנה ימינה ונגלוש עם הכביש היפה אט אט, עד שנראה לשמאלנו שלט נמוך ועליו כתוב "מעינות הגעתון" ולידו סימון שבילים כחול.
נפנה שמאלה לדרך עפר טובה וניסע במקביל לשרידי אמת מים עתיקה, שהזרימה מים לטחנת קמח קדומה. נחצה בנסיעה ערוץ נחל זורם ולצידיו שיחי פטל קדוש, זה נחל הגעתון.

את האפיק מזין מעיין עין געתון שבדרך כלל בימי הקיץ כבר יבש והשנה בזכות העונה הגשומה עדיין יחסית מלא וזורם. המים קרירים וניתן להיכנס ולשכשך בהנאה.

במקום חורשת אקליפטוסים גדולה וספסלים. החורשה שוכנת למרגלות גבעה, שעל ראשה שוכנת חרבת געתון, שהייתה בעבר אחוזתה המרשימה של משפחת סורסוק – משפחה לבנונית עשירה שבבעלותה היו אדמות רבות ברחבי הארץ.

בעין געתון ניתן לערוך פיקניק ממש ליד ערוץ הנחל, הזורם בשלווה ואז לטפס בקלילות לכיוון המבנה הגדול של חורבת געתון.
השביל מוביל אותנו דרך בוסתן עצי פרי בו גדלים רימונים, תאנים, חרובים ועצי תות, אשר בעונת הקיץ אפשר לקטוף ולאכול מהם בהנאה.

לחורבת געתון:

נעלה אל שער בחומת האבן ומשעברנו אותו אנו ניצבים בחצר ענקית מוקפת בחומה. מסביבנו חורבת געתון –  מבנים בעלי שתי קומות עם חלונות, קשתות אבן, דלתות וגם תקרות עץ. את החורבה ניתן לראות רק מבחוץ מחשש לקריסה, זוהי חווה חקלאית שהייתה בבעלותה של משפחת סורסוק, משפחת בנקאים עשירה שחייתה בביירות ובבעלותה היו שטחי קרקעות נרחבים בארץ ישראל.
יהושע חנקין רכש מהם את אדמות עמק יזרעאל, עליהן הוקמו קיבוצים ומושבים בתחילת המאה ה-20.

החווה הזו לא נמכרה אלא ננטשה ב-1948 במהלך המלחמה. המבנים בסכנת קריסה אך אפשר להסתובב ביניהם ולהתרשם מסגנון הבנייה וממצב שימור החווה וכן לדמיין לעצמנו את המקום שוקק חיים: החצר בוודאי הייתה מלאה בהמיית צאן ובקר, בחלק מהמבנים היו הפועלים עסוקים בתיקון מחרשות ובהפקת מוצרים מהתוצרת החקלאית, קמח מהחיטה, שמן מהזיתים.

אחרי שהתרשמנו מהמבנה, נוכל לשוב אל הנחל ולטייל בתוך הערוץ הרדוד, בקיץ אפשר לקטוף וליהנות מפירות הפטל הגדלים כאן בשפע, להריח את ריחה המשכר של הנענע המשובלת, המתאימה להכנת כוס תה מרעננת.

זרימת הנחל יוצרת בית גידול לצמחיית נחלים ולמגוון בעלי חיים כמו צפרדע הנחלים, סרטן הנחלים ומיני חרקים כמו שפיריות ושפריריות צבעוניות. את אלה סביר שנראה, אך אם נתבונן היטב בפני המים נוכל לראות חרק מופלא שרץ על פני המים. חפשו אותו בסבלנות וצפו בהתנהגותו המיוחדת שנתנה לו את שמו: רץ הנחלים. הפשפש הזה עושה את כל חייו על פני המים ויש לו יכולות ריצה מרשימות, אותן הוא מנצל ללכידת מזונו, בעיקר זחלי יתושים.

אחרי שהייה בחורבת געתון, אפשר לחזור אל דרך העפר הראשית עם הרכב ולהמשיך בנסיעה אל תוך עמק הנחל, עד שתתגלה לעינינו חורשת אקליפטוסים ובצילה שולחנות פיקניק ושלט קטן – עין אשחר. מכאן יוצא שביל הליכה קצר, מסומן בצבע שחור ומשולט ובו טיפוס קל על גבעה ותצפית מרהיבה על עמק הגעתון בצל עץ חרוב עב גזע.

מהחרוב אפשר לבחור: להמשיך במסלול השחור לכיוון עין מירב או לשוב אל הרכבים באותה הדרך בה הגענו..

הכותב הוא תושב כליל, מורה דרך ואיש חינוך. מדריך טיולים בכל הארץ ובעיקר בגליל ועובד בבית הספר הדיאלוגי "שיח".0509235674 . [email protected]

מיקום